
Ресторани Києва / фото: nv
В Китаї спостерігається тенденція до масового закриття ресторанів, що є чітким сигналом про економічні труднощі країни. Згідно з дослідженнями, середній термін роботи одного ресторану в Китаї становить лише 500 днів, а в Пекіні цей показник ще коротший — до одного року.
Що відбувається з ресторанами в Китаї
Кожне закриття ресторанів в Пекіні свідчить про погіршення економічної ситуації в країні. Після закриття ресторанів, холодильники, печі та мийки виносять і перепродають.
У 2024 році в Китаї було закрито три мільйони ресторанів, що на 150% більше, ніж попереднього року. Демонтаж проходить до 200 ресторанів щомісяця. Багато з цих ресторанів відкрилися в надії на відновлення економіки після пандемії, але ситуація розвинулася зовсім іншим чином.
Проблеми через дефляцію та зниження попиту
Економіка Китаю залишається на низькому рівні, і споживачі все рідше обідають поза домом. Крім того, компанії змушені знижувати ціни, щоб підтримувати конкурентоспроможність, що також призводить до зниження прибутку.
У лютому 2025 року в країні було зафіксовано найвищий рівень зниження споживчих цін з початку 2024 року. У великих містах, таких як Пекін, Шанхай та Шеньчжень, кожен місяць закривається понад 10% ресторанів, а в окремі місяці ця цифра досягає 15%.
Закриття ресторанів в Китаї демонструє серйозні проблеми в економіці. Труднощі, з якими стикаються заклади, не обмежуються лише новими ресторанами — і старі заклади також опиняються під загрозою закриття.
Цікаво дізнатися, Китай попереджає США: готові боротися до кінця у будь-якій війні.