
Бельгієць П'єр Марколіні / фото: world.comments
Європейські виробники шоколаду зіткнулися з вагомою кризою через стрімке зростання вартості какао-бобів. Неврожай у Західній Африці, яка забезпечує близько 70% світового виробництва какао, спровокував дефіцит сировини.
За даними International Cocoa Association, у сезоні 2023-2024 нестача какао досягла 478 000 тонн, що є рекордним показником із 1980-х років. Це призвело до підвищення цін до історичного максимуму – понад $13 000 за тонну.
Малий бізнес не витримує кризи
Подорожчання какао стало ударом для багатьох європейських шоколатьє, особливо сімейних та крафтових кондитерських. Деякі з них змушені припиняти діяльність, не витримавши фінансового навантаження. Так, німецька кондитерська Leysieffer та австрійська Salzburg Schokolade вже оголосили про закриття.
Як адаптуються найбільші виробники
Великі корпорації, такі як Nestlé, Lindt і Hershey, компенсують зростання витрат підвищенням цін на продукцію та пошуком нових технологій, які дозволяють зменшити вміст какао в рецептурі. Водночас малі підприємства, наприклад бельгійський Chocolatier Dumon, намагаються знайти альтернативних постачальників у Латинській Америці, зокрема в Колумбії та Мексиці.
Чого чекати споживачам
За прогнозами JPMorgan, ситуація на ринку какао може стабілізуватися не раніше 2025-2026 років. Однак ціни на шоколад, швидше за все, залишаться на високому рівні. Та скільки шоколаду залишиться в шоколаді, поки невідомо.
Раніше: ціни на какао відновлюють свій ріст після спаду – Bloomberg.